Gullivers

V mládežnických kategoriích (netýká se letní přípravy dorostu, juniorů a mužů) budou probíhat tréninky do středy 29.6.2022 včetně. Ve čtvrtek 30.6.2022 se již tréninky nekonají.

Během velikonočních prázdnin (6.-10.4.2023) jsou až na výjimky veškeré mládežnické tréninky zrušeny.

Gullivers.

Florbalový klub Sokol Brno I EMKOCase Gullivers

Dorostenci na MČR 2013. Brambora a nejlepší tým Moravy

O víkendu čeká gulliverské dorostence finálový turnaj MČR, kam postoupilo 8 nejlepších celků republiky. Na finálovém turnaji se Gulls objeví po 9 letech, kdy se mistrovství ČR hrálo na pražském Barrandově.

Nejvyšší soutěž dorostenců tehdy ještě neznala žádný košový systém či playoff, jak je tomu v současnosti. Čtyři divize, tabulka, nejlepší 3 postupovali do kvalifikace a nejhorší 2 jednoduše sestupovali. V sezóně 2012/2013 byla dorostenecká kategorie obsazena ročníky 1996 a 1997, v případě Gulls šlo tedy o hráče, kteří si o dvě sezóny dřív zahráli na MČR starších žáků a skončili na něm čtvrtí.

Svoji sílu tyto ročníky ukázaly i v dorostenecké kategorii, když po konci základní části skončili druzí, přičemž je předčili jen Vítkovice a parta vedená dnešním trenérem A-týmu Jiřím Bořeckým postoupila do kvalifikace o postup na finálový turnaj.

Jiří Bořecký však není jediná známá tvář, která dodnes v Gulliverech funguje. Osou tehdejšího týmu byli Adam Bouška s Václavem Černochem, tedy dnešní opory A-týmu v 1. lize. Z tehdejší party stále aktivně hrají i Ondřej Bílek, nebo Miroslav Kladivo, který je dnes kapitánem brněnských Bulldogs. Speciálním případem je pak Jan Menšík, který dnes gulliverské dorostence trénuje. Po 9 letech si tak po hráčské zkušenosti vyzkouší i trenérský pohled na finálový turnaj.

V dnešních očích je kvalifikace o MČR, kterou Gulls na jaře 2013 hráli v Pardubicích, už jen přežitkem a věcí viditelnou v muzeích, tehdy to však byla realita, kterou Gulliveři zvládli bez ztráty květinky. Ve dvou dnech se postupně vypořádali s Pardubicemi, Litomyšlí i Havlíčkovým Brodem a mohli vyhlížet souboje v rámci 8 nejlepších celků republiky.

Pro čtvrtfinále jim los do cesty přivál Slavii Ústí nad Labem, tedy dnešní Florbal Ústí. Tady už se herní systém prolíná, protože i tehdy už se hrálo na dvě utkání a jejich následný součet. V nafukovací hale na pražském Barrandově do něj lépe vstoupil Gulls, když 13. května roku 2013 porazili Ústí 5:0 a pro druhé utkání už mohli lehce šetřit síly. I tak z toho následně byla další výhra poměrem 5:4 a jasný postup mezi 4 nejlepší.

V semifinále už však při vší úctě k Ústí čekal o třídu silnější kalibr. Pražská Bohemka vedená uragánem Michalem Jedličkou tehdy v mládežnických kategoriích platila za postrach a poznali to i Gulls, kterým utekla první třetina a pak již marně dotahovali. Konečný výsledek 2:8 je pak poslal do souboje o bronz.

V něm se proti Gulliverům postavil dnes již neexistující pražský Future, na jehož domácí půdě se celý turnaj konal. Proti němu to byla po hodně dlouhou dobu přetahovaná, čehož je důkazem stav 6:6 po dvou třetinách. Ve třetí třetině však dávali góly pouze hráči Future, na což Gulls nedokázali reagovat a po prohře 6:10 skončili skončili smutně čtvrtí.

Generace ročníků 1996 a 1997 by se obecně dala nazvat jako bramborová, jelikož byla čtvrtá snad všude, kam přišla. I přes tehdejší smutek se však dá s odstupem času hovořit o obrovském úspěchu, jelikož Gulls skončili nejen 4. v celé republice, ale zároveň se stali nejlepším týmem Moravy, když jiný celek z východu země přes semifinále nepřešel.

Soupiska Gulliverů na MČR dorostenců 2013:
Bílek Ondřej, Bouška Adam, Cigl Jakub, Černoch Václav, Duchoň Richard, Havlíček Ondřej, Kaňa Štěpán, Kladivo Miroslav, Kovařík Patrik, Krejčí Kryštof, Menšík Jan, Novotný Jan, Peštál Jakub, Pexa David, Sázavský Jakub, Titz David, Urbánek David, Vancl Lukáš, Vybíral Radoslav