Gullivers

V mládežnických kategoriích (netýká se letní přípravy dorostu, juniorů a mužů) budou probíhat tréninky do středy 29.6.2022 včetně. Ve čtvrtek 30.6.2022 se již tréninky nekonají.

Během velikonočních prázdnin (6.-10.4.2023) jsou až na výjimky veškeré mládežnické tréninky zrušeny.

Gullivers.

Florbalový klub Sokol Brno I EMKOCase Gullivers

Rozhodnout jsme museli během pár dní, říká ke vzniku ženské složky Vítězslav Carda

Téměř plná ženská struktura. Tu budou mít od nové sezóny Gulliveři v soutěžích Českého florbalu. Ženskou složku klub získal od brněnského Hattricku a do příštího ročníku tak půjde s rekordními 23 družstvy. Na téma celého procesu jsme nyní připravili s generálním manažerem klubu, Vítězslavem Cardou.

Gullivers budou mít od nového ročníku téměř plnou ženskou strukturu, kterou z podstatné části získávají od brněnského Hattricku. Jak došlo k tomu, že se tento přesun koná?

FBŠ Hattrick Brno se rozhodl po interní analýze stavu dívčí sekce v oddíle a v kontextu množství dívek hrajících regionální soutěže ke změně strategického směřování v přístupu k práci a výchově sportujících dívek. Sloučil fungování chlapecké a dívčí sekce do jedné větve, jak to měl dříve a “nově“ budou dívky v Hattricku trénovat a hrát s chlapci.

O dívky má Hattrick stále zájem a mohou dál v klubu působit a hrát. Ne všem hráčkám ale tento jiný formát fungování vyhovoval. Takže jsme do toho vstoupili i my a díky dobrým dlouhodobým vztahům mezi našimi kluby došlo ke vzájemné dohodě, umožňující hladký přesun těch hráček, které chtěly dál pokračovat v čistě dívčích týmech, do Gullivers. 

Musím říct, že na to jak rychle to proběhlo, tak se podařilo vše dobře vyřešit a myslím, že obě strany se díky vzájemné spolupráci zasazují o posílení a rozvoj ženského florbalu v regionu.

Předpokládám, že pro vás jako vedení klubu, to nebylo úplně jednoznačné a jednoduché. Proč jste se nakonec rozhodli, že do toho půjdete? 

Ještě asi jednou zmíním, že šlo o dost rychlou akci, kde nás kvůli přihlašování družstev do soutěží trochu tlačil čas. Rozhodnout jsme museli během pár dní, ale důvody pro nakonec převážily. Plán vybudovat ženskou složku v klubu máme a už ho realizujeme. K tomu, že strukturu budeme mít celou, by jednou stejně došlo. Teď se to jen urychlilo. Také jsme vnímali, že by byla škoda hráčkám, které chtěly dál spolu v dívčích týmech pokračovat, tuto možnost odepřít a odsoudit je k hledání si angažmá někde jinde. Což by vedlo k rozbití vztahů a kolektivů, které měly. My jsme kapacity je kompletně vstřebat našli.   

Na to naváži rovnou otázkou, jak je to tedy s kapacitou hal a trenérů. Přeci jen to není úplně nadbytkové zboží. 
Zde pomohla trochu náhoda a také součinnost s Hattrickem. Nějaké nové trenéry jsme totiž získali ještě předtím, než ke všemu došlo. Pár trenérů také zároveň přešlo i s holkami k nám, takže jsme rychle věděli, že trenérsky to pokrýt dokážeme.  

Co se týká hal, tak díky vstřícnosti vedení Hattricku získáme nové tréninkové haly a časy nezbytné pro zajištění tréninků. 

Tyto dva velké otazníky a skoro nejdůležitější věci na řešení, jsme tak dokázali rychle pokrýt, což nám usnadnilo rozhodování. Bez vědomí, že budeme mít dost tréninků a trenérů, bychom do toho nešli.

Teď tedy vše vypadá dobře. Trenérů je na ženskou složku osm, k tomu trenérka brankářek a v jednání je i fyzioterapeutka. Holky by pak měly mít každý týden tři tréninky v hale, plus nějaký kondiční trénink, možná i Skills trénink. Myslím, že zázemí bude dobré. 

A co to znamená pro management klubu? Přeci jen najednou administrativně obstarávat i téměř kompletní ženskou složku bude velký skok.
Osobně si myslím, že to nebude až tak hrozné. Věci se budou řešit víceméně stejné jak u kluků, objem trochu přibude, ale nejde o nic nového, co bychom neznali. Já už nějaký čas funguji jako šéftrenér ženské sekce, takže vedení ženská sekce má. Práce bude víc, ale to se zvládne. 

Gullivers už své vlastní dívčí týmy měli, tak co to znamená pro stávající gulliverské hráčky? 
Pro ně to znamená asi dvě základní věci. Přibyde jim spousta nových spoluhráček, což pro ně může být trochu skok do neznáma, ale už jsme to s nimi řešili a jsou na to připraveny. Zároveň jim to ale zkvalitní tréninkový proces, rozšíří se jim tréninky a budou nové týmy, které dřív nebyly. Budeme mít tým elévek, dva týmy mladších žákyň, dva týmy starších žákyň, tým dorostenek a žen. Chybí už jen juniorky, ale k tomu se snad v dohledné době dopracujeme. Skoro kompletní struktura tak holkám dává novou motivaci a hlavně jistotu do budoucna, že u nás mohou hrát bez obav postupně po celou dobu své kariéry. 

Proběhly už nějaké společné akce, nebo je všechno teprve před námi?
Snažili jsme se něco stihnout, než začne léto a prázdniny, takže kromě schůzek s rodiči byl i společný seznamovací trénink, kde se všechny holky potkaly. Starší kategorie také stihly testování k letní přípravě, kterou budou mít v červenci a srpnu. Dorostenky už pod hlavičkou Gullivers pojedou na Salming Cup. Na Opengame jsme to ještě nestihli a tak zde proběhl i maličko kuriozní zápas mladších žákyň Gullivers vs. Hattrick. Už ale ve velmi kamarádském duchu s vědomím, že patříme všichni k sobě.

Hlavní práce nás pak čeká od září, přece jen naplánovat akce na léto, kdy jsou všichni na dovolených, táborech apod., když to nemáte připravené dostatečně dopředu, se prostě moc nedá. 

A jak se sportovně chystáte na novou sezónu. Předpokládám, že klubová sportovní koncepce s kompletní ženskou složkou takto brzy ještě nepočítala. 
To nepočítala, můj plán, který jsem vedení klubu představoval před pár lety vzal mírně za své. Vše mělo ještě dalších pár let trvat. Teď jsme je přeskočili a tomu se musíme přizpůsobit. Přes léto nás tak čeká práce na klubové koncepci, kterou budeme muset aktualizovat a upravit. Snad se to podaří a od září vstoupíme do sezóny s jasným cílem a v plné síle.

Jaká je vůbec dlouhodobá vize ženské složky v Gullivers? 
Vize zatím zůstává stejná, dělat kvalitní, zároveň ale i příjemný a přátelský ženský florbal. Tak aby se u nás hráčky cítily dobře. Vnímáme, že kolektiv a vztahy jsou pro holky důležité, aby se sportu věnovaly a vydržely u něj, takže chceme mezi sportovním procesem, výkonem a kolektivem vytvořit symbiózu.